HannahHonkanen

Pelastetaan nuoret!

  • Pelastetaan nuoret!

Yhteiskunnasta sivuun jääneitä nuoria on Suomessa 40 000 – 100 000 laskutavasta riippuen. 60 000 poikaa on jäänyt peruskoulun jälkeen vaille jatkokoulutusta, ja nuoria miehiä putoilee työelämän ulkopuolelle eri syistä. Joka päivä kuusi alle 30-vuotiasta suomalaista nuorta jää eläkkeelle masennuksen vuoksi.

Syrjäytymiskehitys saa usein alkunsa lapsuudessa. 150 000 suomalaista lasta elää köyhässä perheessä, jolloin esimerkiksi harrastuksiin ei ole varaa. Usein ongelmat perheissä kasautuvat. Kun päihde- ja mielenterveyssyyt tai muut perhekriisit kuormittavat vanhempia, niin lapsi jää vähemmälle huomiolle eikä saa tarvitsemaansa ohjausta ja tukea. Yöt saattavat mennä pelatessa ja valvoessa, ja koulussa on vaikea keskittyä. On nuoria, joilta puuttuu kokonaan tulevaisuuden visio. Joku jää vuosikausiksi vain hengaamaan kavereiden kanssa. Huumeet ovat arkipäivää yhä laajemmin ja yhä nuorempien kohdalla. Valistus ei näytä purevan vaan paremminkin lisää kiinnostusta kokeiluja kohtaan. Lisäksi on niitä nuoria, jotka ovat esimerkiksi kiusaamisen vuoksi etääntyneet sosiaalisista suhteistaan. Joka kymmenes alle 18-vuotias poika kertoo olevansa vailla yhtään ystävää (THL).

Yhteiskunnan tärkein tehtävä on katkaista nuorten syrjäytymiskehitys. Kannustavana esikuvana on noussut esiin Islanti, missä panostukset nuoriin tuottavat toivottuja tuloksia. Vielä 20 vuotta sitten Islannissa humalaan juovien nuorten määrä oli 40 % ja maa oli Euroopan kärjessä myös nuorten tupakoimisen ja kannabiksen kokeilijoiden osalta. Tänään 99 % islantilaisista nuorista on raittiita. Terveistä elämäntavoista on tullut trendikkäitä ja nuorten päihdekuntoutuskeskuksia on voitu sulkea. Muutos lähti liikkeelle siitä, että nuorille alettiin järjestää verovaroin mielekästä tekemistä. Jokainen 6-18-vuotias lapsi saa vuosittain harrastusrahan ja lähes kaikki osallistuvat harrastuksiin koulun jälkeen. Urheilukerhoihin on koulutettu valmentajia, joille maksetaan samaa palkkaa kuin opettajille. 13-16-vuotiaille säädettiin myös kotiintuloajat, ja kouluihin tuli pakolliset vanhempainneuvostot, missä vanhemmat ottivat yhteisvastuuta lapsistaan.

Nuorten syrjäytymisen on laskettu tulevan niin kalliiksi, että vaikka ottaisimme käyttöön kaikki mahdolliset keinot, niin sijoitus maksaa itsensä takaisin. Kyse ei siis ole rahasta vaan valinnoista. Perheiden ongelmiin tulee antaa isosti tukea ajoissa eli silloin kun lapset ovat vielä pieniä. Kotiapu tai maksuton varhaiskasvatus voi pelastaa kuormittuneen perheen. Jokaisella lapsella tulee olla mahdollisuus harrastukseen, jossa voi kehittää omia vahvuuksiaan ja oppia sosiaalisia taitoja. Toisen asteen koulutus ei saa olla kiinni perheen varallisuudesta. Ammattikoulutukseen tarvitaan lisää opettajia ja Ohjaamoita tarvitaan koordinoimaan nuorten palveluita. Nuoret ovat kertoneet, että valvottu yökahvilatoiminta viikonloppuisin auttaisi siihen, ettei nuori altistu niin herkästi huumeille tai muille ikäville asioille.

Se, mikä tapahtui Islannissa, on mahdollista Suomessakin. Onnettomat kohtalot voidaan kääntää menestystarinoiksi. Joskus pienikin välittämisen ele riittää pelastamaan jonkun nuoren. Tarvitaan yhteistä liikkellelähtöä Koko kylä kasvattaa –periaatteella ja päättäjiä tekemään oma osuutensa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vaikka suomeen saatiin aikanaan jieno nuoriso laki jonka mukaan nuoria ovat kaikki alle 30 vuotiaat, monet tarkoittavat nuorilla edelleen 7-18 vuotiaita ja jättävät nuoretaikuiset huomiotta mikä on surullista. 18 vuotta ei ole mikään maaginen ikä johon kaikki lapsuuden ongelmat ja murheet päättyvät kadoten tyhjään. Myös yli 18- vuotiaat kokevat yksinäisyyttä ja ja vasta oli, ettei alle 30-vuotiasta nuorista aikuisista edes liiku terveyssuositusten mukaisesti. Hienosta nuorisolaista on tullut pelkkää sanahelinää. Ohjaamoista ja nuorisotyön etsivistä on leikkausten jälkeen tullut pelkkiä ohjaajia jotka osoittavat ja ehdottavat nuorelle suuntaa johon tämä voisi itsenäisesti ja yksin jatkaa, mutta siihen apu pääasiassa loppuukin. En suinkaan vähättele ehkäisevää työtä, se on todella tärkeää. Apua kuitenkin tulisi jatkaa myös 18 ikävuoden yli ja auttaa myös turvaverkon läpi pudonneitakin. Ketä sinä siis oikeasti tarkoitat nuorilla?

Käyttäjän HannahHonkanen kuva
Hannah Honkanen

Daniel Malinen, tarkoitan nuorilla kaikkia alle 30-vuotiaita. Olen tiedostanut saman ongelman eli nimenomaan yli 18-vuotiaat väliinputoajat ja teen pääasiassa itse nuorisotyötä juuri tämän ikäryhmän parissa

Toimituksen poiminnat